LUGTETAB EFTER COVID-19



Nyeste viden om lugtetab efter COVID-19

SPØRGESKEMA OM LUGTETAB UNDER COVID-19 PANDEMIEN



Pludseligt lugte- og/eller smagstab:

Da mange har berettet om pludseligt lugte- og smagstab i de forgangne måneder, har man ved Flavour Klinikken også lavet en spørgeskemaundersøgelse til personer, der fra 2020 og frem har oplevet et pludseligt lugte- og/eller smagstab. Her er fokus på varighed og udvikling af symptomer, så der bedre kan informeres og vejledes om prognoser efter lugte- og smagstab: https://redcap.au.dk/surveys/?s=LL4WRM8F7T

HVAD ER PROGNOSEN AF ET LUGTETAB EFTER COVID-19?


Lugte- og smagstab er et hyppigt symptom ved COVID-19, som ud fra internationale studier ser ud til at ramme 6 ud af 10 patienter med COVID-19. Sansetabet var ofte ved længe efter de øvrige symptomer er forsvundet og er årsag til både stor gene og bekymring hos patienterne.


Varighed af sansetabet

Data fra vores spørgeskemaundersøgelser viser, at over 99% har oplevet bedring af deres lugtesans og smagssans et år efter deres COVID-19 sygdomsforløb. Efter tre måneder har kun halvdelen fået deres sanser helt igen. Selv efter mange måneder oplever patienter ofte bedring eller normalisering af sanserne, men mange oplever 3-6 måneder efter lugtetabet en forvrænget lugtesans (parosmi), hvorfor en del patienter har fortsatte problemer mere end et år efter deres lugtetab. Mange beskriver ligeledes at der efter et år er en næsten normal lugte- og smagssans, men at dufte/mad ikke altid dufter/smager helt så kraftigt som tidligere.


Hvordan er forløbet når lugtesansen kommer i bedring?

Bedringen foregår ofte meget langsomt, da lugtereceptorerne i næsen udskiftes efter 3-4 uger og det næste ‘hold af lugtereceptorer’ som hovedregel kun er lidt bedre end de receptorer de udskifter. Bedringen mærkes ofte ikke fra dag til dag – eller måske ikke engang fra uge til uge, så det kræver tålmodighed.

Når lugtesansen begynder at vende tilbage, så kommer der ofte forvrængede lugte (ofte kemiske / ubehagelige lugte). Selvom det er ubehageligt, er det et tegn på at der begynder at være signaler mellem lugtereceptorerne i toppen af næsehulen og områderne i hjernen, der bearbejder lugt. Man skal derfor ikke være bange for dette symptom, men i stedet tænke på at det er en del af bedringsprocessen og fortsætte med lugtetræningen (se nedenfor).


HVAD KAN DU SELV GØRE EFTER ET LUGTETAB?


Fra tidligere studier på patienter med lugtetab efter andre virus infektioner (f.eks. influenza) ved vi at det kan tage mange måneder at få lugtesansen igen. Det kan tage op til to år før lugtesansen bliver bedre men i nogle tilfælde er sansetabet desværre varigt.

Ved at stimulere lugtesansen med de samme lugte gentagne gange, kan man øge chancerne for at få lugtesansen hurtigere tilbage. Cirka halvdelen af patienterne med lugtetab får hurtigere forbedring af lugtesansen med lugtetræning. Vi anbefaler derfor at man derhjemme foretager lugtetræning efter følgende retningslinje:

  • Udvælg fire lugte (duftolier, fx rose, nelikke, eukalyptus og citron). Hvis din lugtesans er helt forsvundet eller meget nedsat anbefales de duftolier, da disse lugter kraftigere. (duftolier kan købes på nettet eller i fysiske butikker som fx store supermarkeder, Matas, helsekostbutikker)
  • Lugt til hver af de fire lugte i 30 sekunder hver morgen og aften i tre måneder. Efter tre måneder skal de fire lugte udskiftes til fire nye. Det er vigtigt at man laver daglig lugtetræning i mange måneder, da lugtesansen ofte tager lang tid om at blive genoptrænet. Træningen skal gennemføres systematisk indtil normalisering af lugtesansen eller i mindst 9 måneder.

Ved irritation i luftvejene efter brug af duftolier til lugtetræning (meget sjældent), anbefales skift til anden duftolie eller til brug af krydderier i stedet. Duftolier kan købes i større supermarkeder, på internettet eller hos helsekostbutikker.


Rygestop

Rygestop anbefales hvis man er ryger, da dette kan begrænse bedringen af lugtesansen – især i de første vigtige måneder efter lugtetabet.


Omega-3 fedtsyrer

Det er vigtigt at indtage den anbefalede mængde omega-3 fedtsyrer, enten som Sundhedsstyrelsen anbefaler med fed fisk to gange om ugen eller to kapsler Omega-3 kapsler dagligt.